Ziek of arbeidsongeschikt

Ziek of arbeidsongeschikt worden, dat wil niemand. Maar soms gebeurt het en zit u er ineens middenin. We leggen in het kort uit wat de gevolgen zijn voor uw pensioen.

  • Als u ziek of arbeidsongeschikt wordt, betaalt uw werkgever gedurende maximaal 2 jaar (deels) uw salaris door. Dat is verplicht. Uw pensioenopbouw loopt daardoor deze 2 jaar ook gewoon door. Hier hoeft u zelf niets voor te doen.

  • Na 2 jaar krijgt u een WIA-uitkering van de overheid. Bent u na (bijna) 2 jaar nog steeds ziek of arbeidsongeschikt? Vraag dan een WIA-uitkering aan bij het UWV. U blijft onder voorwaarden pensioen opbouwen. Het pensioenfonds betaalt uw pensioenpremie. Wilt u precies weten hoe dit zit? Kijk dan in het pensioenreglement bij hoofdstuk 7. U vindt het pensioenreglement bij de downloads. Voor vragen kunt u ook contact met ons opnemen.

Vraag het pensioenfonds om uw pensioenpremie (deels) te betalen

Er is een regel dat het pensioenfonds mee kan betalen aan uw premie. U moet dit zelf binnen 1 jaar na de aanvang van uw WIA-uitkering aanvragen. Lees daarom de onderstaande tekst goed of u hiervoor in aanmerking komt:

  • U ontvangt een WIA-uitkering¬†en
  • U bent minstens voor 35% ongeschikt

Dan betaalt het pensioenfonds mee aan uw pensioenpremie. Dit geldt alleen voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent.

Kijk in dat geval bij Aanvraag en kies voor Arbeidsongeschiktheid. Zorg dat u uw aanvraag verstuurt binnen 1 jaar nadat uw WIA-uitkering inging.

Hoeveel we meebetalen aan uw pensioenpremie?

Dat hangt af van het percentage dat u arbeidsongeschiktheid bent. De tabel hieronder geeft hier inzicht in.

Aanvraag

De tabel geldt voor WIA-uitkeringen. Heeft u een WAO-uitkering? Kijk dan in het pensioenreglement bij hoofdstuk 7 in artikel 21. U vindt het reglement bij de downloads. Daar staat wat er precies geldt voor WAO-uitkeringen.

Mate van arbeidsongeschiktheid Uw premievrijstelling (het deel dat het pensioenfonds aan uw premie meebetaalt)
80% - 100% 100%
65% - 80% 72,5%
55% - 65% 60%
45% - 55% 50%
35% - 45% 40%
0% - 35% 0%


Een rekenvoorbeeld. Bent u voor 62% arbeidsongeschikt? Dan kijkt u in de tabel bij de categorie 55-65% arbeidsongeschikt. Hierbij geldt dat het pensioenfonds 60% van de premie betaalt.

Wordt u meer of minder arbeidsongeschikt? Geef dit dan altijd door aan het pensioenfonds. Stuur een kopie van uw nieuwe UWV-beschikking mee. Voor vragen staan wij voor u klaar. Neem dan contact op met ons. Wij helpen u hier graag bij.