Eerder of later met pensioen

Pensioen; de één kijkt ernaar uit, de ander stelt het juist liever nog even uit. Een keuze die u zelf kunt maken. Want de pensioenrichtleeftijd (68 jaar) is standaard, maar u kunt ook eerder of later met pensioen gaan. Of deels, maar dat leest u op een andere pagina.

Even op een rij wanneer u met pensioen kunt:

 • U kunt vanaf uw 60e met pensioen.
 • U kunt tot uw 70e met pensioen.
 • U kunt élke maand tussen uw 60e en 70e kiezen.

Uw pensioen gaat altijd in op de 1e dag van de maand.

Eerder met pensioen

Als u eerder met pensioen gaat, heeft dat gevolgen voor hoeveel pensioen u krijgt. U krijgt dan namelijk minder pensioen. Dat komt omdat u vanaf het moment dat u met pensioen gaat en stopt met werken geen pensioen meer opbouwt bij ons pensioenfonds. U krijgt ook langer pensioen van het pensioenfonds. Daarom is het bedrag lager. Ook het partner- en wezenpensioen zijn lager. U bouwt ook die pensioenen namelijk minder lang op. Bedenk ook dat als u eerder met pensioen gaat, u nog geen AOW van de overheid krijgt.

Even opletten! Als u eerder met pensioen wil dan een datum die vijf jaar voor uw AOW-leeftijd ligt, moet u volledig stoppen met werken en aan het pensioenfonds verklaren dat u geen arbeidsinkomsten meer heeft.

AOW compensatie

Zoals u misschien weet is de AOW-leeftijd de afgelopen jaren in stapjes omhooggegaan. En wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, is afhankelijk van uw geboortedatum. Bij ons pensioenfonds is de pensioenleeftijd 68 jaar, maar u kunt ervoor kiezen eerder met pensioen te gaan.

Stel dat u met pensioen wilt op uw 65e. Dan ontvangt u vanaf dat moment totdat u AOW gaat ontvangen dus minder inkomen. Het zogenaamde AOW-gat kunt u bij ons compenseren.

U kunt extra tijdelijk pensioen inkopen met een deel van uw levenslange pensioen. Dat kan voor de periode dat u nog geen AOW ontvangt. Als u hiervoor kiest, wordt uw levenslange pensioen lager. En een regel is dat deze AOW-compensatie maximaal 2 keer het AOW-bedrag voor een gehuwde is.

 

Een rekenvoorbeeld

Stel dat u € 909,00 bruto per maand aan AOW-compensatie wilt (in dit voorbeeld gaan we ervan uit dat u getrouwd bent). Dat kost u dan € 39,66 bruto per jaar aan levenslang pensioen.

Later met pensioen

U krijgt méér pensioen als u later stopt. U bouwt vanaf de eerste dag van de maand waarin u 68 jaar wordt (de zogenaamde pensioenrichtleeftijd) geen pensioen meer bij ons pensioenfonds op. Wel krijgt u dus later een pensioenuitkering van het pensioenfonds. Daarom is het bedrag hoger. Het partner- en wezenpensioen blijven gelijk. Ook die twee pensioenen, waar u op andere pagina’s op deze site meer over leest, bouwt u op tot de pensioenrichtleeftijd.

 

Bereken de gevolgen zelf met de Pensioenplanner

Hierboven wordt gesproken over minder of meer pensioen als u eerder of later stopt met werken. U wilt natuurlijk weten om hoeveel geld dat gaat. U kunt zelf uw pensioen berekenen met de pensioenplanner. Dan weet u wat de financiële gevolgen zijn als u eerder of later met pensioen gaat.

De Pensioenplanner staat in uw persoonlijke omgeving Mijn Pensioen.

Voor vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Stappen die u moet nemen

 1. Afpraken maken

  Maak ruim van tevoren duidelijke afspraken met uw werkgever.

 2. Op tijd aanvragen

  Wilt u vóór uw 68e met pensioen? 6 maanden voor uw AOW leeftijd of 6 maanden voor uw pensioenrichtleeftijd van 68 jaar ontvangt u automatisch aanvraagformulieren per post.

 3. Uw keuze doorgeven

  Wilt u langer doorwerken? Geef dit dan aan op het aanvraagformulier dat u 6 maanden voor uw pensioendatum van ons ontvangt.