Gepubliceerd op 23 maart 2022

Pensioenfonds Beton en de oorlog in Oekraïne

Sinds 24 februari heeft Rusland een grootschalige invasie van Oekraïne ingezet. Onder meer de EU en de VS hebben deze invasie sterk veroordeeld en hebben gereageerd met forse (economische) sancties.

Het belang van Pensioenfonds Beton in Russische aandelen en vastrentende waarden is per eind januari 2022 in totaal EUR 3,0 miljoen ofwel 0,2% van de totale beleggingsportefeuille. Deze beleggingen zijn ondergebracht in twee beleggingsfondsen.

Het belang van Pensioenfonds Beton in Oekraïne is bijna EUR 900.000 ofwel 0,06% van de totale beleggingsportefeuille.

Het bestuur van Pensioenfonds Beton heeft besloten afscheid te willen nemen van haar Russische belangen omdat hetgeen Rusland momenteel aanricht in Oekraïne alle normen waar het Westen en Pensioenfonds Beton voor staan schendt.

Het bestuur van Pensioenfonds Beton heeft vanuit haar eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid zelf de instructie afgegeven aan de betreffende fondsbeheerders dat zij niet meer belegd wenst te zijn in Russische aandelen en vastrentende waarden. Pensioenfonds Beton is zich ervan bewust dat de fondsbeheerders bij de opvolging hiervan ook gehouden zijn aan het eigen fondsbeleid en de beperkingen door internationale sanctiemaatregelen.