Jong geleerd is oud gedaan

Eerlijk is eerlijk, veel bestuursleden en leden van het verantwoordingsorgaan (VO) in de pensioenwereld zijn niet de jongsten. Dat is niet erg, maar de blik van jongeren op wat een goed pensioen is, is ook belangrijk. Zo zorgen wij voor een goed pensioen voor iedereen. Met trots stellen we twee nieuwe leden aan u voor: Morris de Jong (28 jaar) en Job Basting (25 jaar). We stelden Morris en Job een paar vragen over hun keuze voor een rol in de ‘stoffige’ pensioenwereld.

Morris de Jong, bestuurslid
Morris is 28 jaar, woont samen met zijn vriendin en zijn hond. In zijn vrije tijd speelt hij graag gitaar. Het belang van een goed pensioen kreeg hij van huis uit mee. Zijn moeder was bestuurder bij een pensioenfonds en is nu pensioenconsulent bij de FNV.
Waarom koos je, op jouw leeftijd, voor deze rol?
“Door de vele gesprekken thuis werd ik enthousiast en besloot iets te gaan doen in de pensioensector. Ik snap heel goed dat het voor veel jongeren de ver-van-mijn-bedshow is. Maar ik hoop dat steeds meer jongeren zien dat pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde is. Het gaat om je financiële zekerheid voor later. Ik wil hierover meedenken en meepraten.”
Wat wil je graag inbrengen in de pensioendiscussie?
“Binnen Bpf Beton is veel kennis en kan ik veel leren. Ik vertegenwoordig de werknemers. Ik krijg de ruimte om mijn inbreng te geven, met een frisse blik en vanuit het perspectief van een jongere. De komende jaren gaan we over naar een nieuw pensioenstelsel.  Daarom is er bij Bpf Beton een werkgroep ‘transitie’, waar ik ook aan deelneem. Ik vind het tof dat ik dat vanaf het begin meemaak. Ook wil ik me graag verder verdiepen in de maatschappelijke verantwoordelijkheid van pensioenfondsen. Denk daarbij aan duurzaamheid en duurzaam beleggen.”
Wat wil je tegen jongere deelnemers zeggen als het om hun pensioen gaat?
“Ik hoop dat er door mensen als Job en ik meer jongeren zijn die denken: ‘Hé, pensioen hoeft niet saai te zijn.’ Als je jong bent en graag nadenkt over je toekomst, dan is ook je pensioen heel belangrijk. Dus heb je interesse? Wil je er meer van weten? Wil je betrokken zijn? Dan zeg ik: doen!”

 

Job Basting, lid van het VO
Job werkt 5 jaar bij Martens Beton in Oosterhout en bouwt zijn pensioen op bij Bpf Beton. “Toen de FNV mij vroeg of ik wilde deelnemen aan het VO zag ik dit als een kans om meer te weten te komen over het pensioenstelsel.”
Waarom koos je, op jouw leeftijd, voor deze rol?
“Ik wil zelf na mijn pensioen nog lekker kunnen leven en vind het ook belangrijk dit ook voor anderen goed te regelen. Verschillende generaties hebben een andere kijk op pensioen en hebben andere wensen en behoeften. Door lid te worden van het VO kan ik daar mijn steentje aan bijdragen.”
Wat wil je graag inbrengen in de pensioendiscussie?
“In het VO wil ik graag de wat jongere deelnemers extra vertegenwoordigen. Op mijn werk was ik nauw betrokken bij de overgang naar een nieuw pensioenstelsel voor werknemers die niet onder Bpf Beton vallen. Deze kennis neem ik nu mee in het VO. Zo kan ik mijn bijdrage leveren aan de stappen die Bpf Beton de komende jaren zet richting het nieuwe pensioenstelsel.”
Wat wil je tegen jongere deelnemers zeggen als het om hun pensioen gaat?
“Als ik in mijn omgeving met collega’s en vrienden over pensioen praat merk ik dat er wel interesse is, maar het leeft niet genoeg om de diepte in te gaan. Toch is je pensioen belangrijk, ook als het nog ver weg lijkt. En hoe meer tijd je nog hebt, hoe meer invloed je hebt op je doel. Stel jezelf de vragen: ‘Wat is er al geregeld? Wat wil ik als ik met pensioen ben? Wat kan ik zelf doen om daar te komen?’ Ik denk dat je hierop meer invloed hebt dan je denkt.”