Ouderdomspensioen

Het ouderdomspensioen is het pensioen waar de meeste mensen aan denken bij de term pensioen. Met pensioen gaan… daar doen we het voor. Officieel gezegd betekent dat  ouderdomspensioen een uitkering is als u stopt met werken, omdat u de pensioenrichtleeftijd heeft bereikt. U krijgt dit pensioen elke maand zolang u leeft (en het totale bedrag boven de afkoopgrens ligt, lees elders op deze site wat dat betekent). Zo staat het in ons pensioenreglement. Die u vindt bij downloads op deze site. Op pagina 13 vindt u alle informatie over ouderdomspensioen. Maar zoals u op dit deel van de site kunt lezen is pensioen meer dan alleen ouderdomspensioen. Lees daarom ook even de pagina’s over partner- en wezenpensioen.

 

Uw ouderdomspensioen:

  • start op de 1e dag van de maand waarin u 68 jaar wordt (dat is de zogenaamde pensioenrichtleeftijd). U kunt ook eerder of later met pensioen gaan (vanaf uw 60e en tot uw 70e). Daarover kunt u meer lezen op deze site. Uw pensioen start dan op de 1e dag van de maand die u zelf kiest.
    • Onze pensioenregeling kent verschillende mogelijkheden om uw pensioen af te stemmen op uw wensen.
  • stopt op de laatste dag van de maand waarin u overlijdt.

De hoogte van het ouderdomspensioen hangt af van uw persoonlijke situatie. Van uw salaris bijvoorbeeld, maar ook van hoe lang u aan ons pensioenfonds deelneemt.

Vanaf 2022 bouwt u elk jaar 1,644% pensioen op over uw pensioengrondslag. Dat lijkt misschien een ingewikkelde term, maar we leggen hem hieronder even uit:

  • De pensioengrondslag is het pensioengevend salaris min de franchise.
    • Het pensioengevend salaris is uw jaarsalaris + vakantietoeslag + eindejaarsuitkering
    • De franchise is het deel waarover u geen pensioen opbouwt. We houden er al rekening mee dat u later naast uw pensioen ook een AOW-uitkering van de overheid krijgt. In 2023 is de franchise € 16.322.
  • Het maximaal loon waarover u in 2023 pensioen opbouwt is € 66.956,-.