Hoger of lager pensioen

Bijna met pensioen. Dan is het tijd om een aantal keuzes te maken. Niet kiezen kan ook, kies dan op uw aanvraagformulier voor de standaardverdeling.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hoger pensioen in de eerste jaren. U krijgt dan daarna levenslang een lager pensioen. U maakt de keuze op het moment dat u met pensioen gaat. Goed dus om daar op tijd over na te denken. Kijk daarom ook bij de andere mogelijkheden.

We noemen deze keuze die van het hoog-laagpensioen. Misschien wilt u met pensioen voordat u AOW ontvangt. Dan kan een periode met een hoger pensioen prettig zijn. Of misschien verwacht u later minder geld nodig te hebben. 

Er gelden een aantal regels. Uw pensioen mag bijvoorbeeld in de tweede periode (van het lagere pensioen) niet te laag worden. Dat pensioen is minimaal 75% van uw pensioen in de eerste periode.

U hebt 2 keuzes:

 • U kiest voor een hoger pensioen tot de 1e van de maand waarin uw AOW ingaat.
 • U kiest gedurende een periode van 5 of 10 jaar voor een hoger pensioen vanaf de gekozen ingangsdatum van het pensioen.

Samengevat zijn er door deze keuzes 4 mogelijkheden:

 • een pensioen zonder hoog-laag
 • een pensioen dat vanaf uw pensionering een aantal jaar hoger is, daarna lager
 • een pensioen dat vanaf uw pensionering een aantal jaar lager is, daarna hoger
 • een pensioen dat tot uw AOW-leeftijd hoger is, daarna lager

Zo regelt u het

 1. Gaat u op uw 68e met pensioen?
  Dan krijgt u 6 maanden van tevoren een aanvraagformulier. Geef uw keuze aan en stuur het formulier uiterlijk 3 maanden voor uw pensioendatum naar ons terug.

 2. Gaat u eerder met pensioen?
  Neem dan 6 maanden voor uw gewenste pensioendatum zelf contact met ons op.

 3. We berekenen uw pensioen opnieuw

  We doen dat volgens de regels in het pensioenreglement. U krijgt van ons een opgave met daarin alle nieuwe bedragen. Als u hiermee akkoord gaat, regelen we het verder voor u.

  Voor vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.