Een goed begin van het nieuwe jaar

Komt dat even goed uit dat sommige betonfabrieken twee weken dicht zijn met kerst en oud en nieuw! Nu kunnen we mooi overdag op bezoek bij Dede Özdemir om hem zijn iPad te geven. Samen met bestuurslid André Jorna reis ik donderdag 3 januari af naar het Brabantse Ravenstein.

Het telefonisch contact dat ik vooraf had met zijn vrouw Marieke klonk al ‘keigezellig’. En dat wordt het ook. De knalgroene voordeur is al een teken dat hier een kleurrijke familie woont. Dede is afkomstig uit Turkije maar woont al 30 jaar in Nederland. Hij leerde na een tijdje via vrienden Marieke kennen en dat was een schot in de roos. Inmiddels hebben ze vier grote kinderen en wonen ze sinds 23 jaar in Ravestein. Daar willen ze wel graag weg zodra de jongste gaat studeren. Het gesprek komt al snel op oliebollen en vuurwerk en hoe ze oud en nieuw in Turkije vieren. Niet zo feestelijk als hier in Nederland horen we. Met kalkoen in plaats van oliebollen. ‘En erg saai’, roept Marieke er nog lachend achteraan.

We praten over van alles: over criminaliteit, Facebook, wat de oorlog in Bosnië doet met je geloof en over cultuurverschillen en acceptatie. Alle familie van Dede woont nog in Turkije en af en toe gaan ze op bezoek. Daar spreekt Dede Turks maar hier thuis wordt er Nederlands gesproken. En welbespraakt als hij is gaat hem dat best goed af.

Zo vertelt hij ons ook dat hij al ruim 26 jaar werkt bij Betonfabriek De Hamer. Daar produceren ze tegels, putten, stoepbanden en sierstenen. Veel gaat met machines maar er is ook nog genoeg handwerk nodig, zoals schoonmaken en kwaliteitscontroles. Als we vragen of Dede wel eens over zijn pensioen nadenkt schudt hij zijn hoofd. ‘Nee totaal niet, omdat ik denk dat er nog zoveel kan veranderen’, zegt hij. Toch belooft hij eens te kijken naar onze pensioenplanner. Zeker ook omdat hij graag vier dagen zou willen gaan werken. Kan hij mooi zien wat dat voor effect heeft op zijn pensioenopbouw.

Als we vragen waarom hij aan de actie voor de mailadressen heeft meegedaan, blijkt hij een fanatiek voorstander van digitaal. ‘Natuurlijk, dat is veel makkelijker. Ik krijg mijn salarisstrook ook digitaal.’ En dat het beter is voor het milieu om minder papier te gebruiken, vinden Dede en Marieke ook belangrijk. Dat hij een iPad gewonnen heeft, vinden ze een wonder trouwens. En hij komt als geroepen, want het huidige apparaat is zeven jaar oud en vertoont steeds meer gebreken. Het moest zo zijn denk ik. Wat fijn dat we deze mensen hier blij mee kunnen maken. Het is ze van harte gegund.