Schuiven met legoblokjes

Laten zien hoe het zit met pensioenen. Dat doe ik als bestuurslid, maar ook in mijn dagelijks werk. Ik vind het leuk om mensen uit te leggen hoe pensioen werkt en ze te laten zien wat er mogelijk is. En dat levert nog wel eens verrassende inzichten op.

Wat krijg ik nou écht in handen?

Zo krijg ik vaak betonmedewerkers aan mijn bureau die mij vragen om eens uit te rekenen wat ze straks nou precies krijgen. Daar help ik graag bij, want ik snap heel goed dat pensioen voor veel mensen ingewikkeld is. Laatst maakte ik ook wat berekeningen voor mijn collega Jaap. Jaap is bijna 60 en wordt nu toch wel nieuwsgierig naar zijn oude dag. Ik maakte eens wat berekeningen voor Jaap en ging nog uit van bruto bedragen. Totdat Jaap me op mijn schouder tikte en vroeg: “Ja maar, wat krijg ik nou écht in handen?” Eigenlijk een heel logische vraag. U wilt immers weten wat u schoon in het handje krijgt. Ook als u bijvoorbeeld eerder of later met pensioen gaat. Ik gebruik daar tegenwoordig onze nieuwe pensioenplanner bij. Daarmee kunt u heel mooi in beeld brengen wat u netto krijgt. Maar er komt meer kijken bij zo’n berekening. Zo wilde Jaap wel iets eerder stoppen met werken. ‘Kan dat wel?, vroeg hij mij. ‘Jazeker’, legde ik uit, ‘maar dan krijg je ook wat minder pensioen’. Ik liet hem dat zien met de nieuwe pensioenplanner van het pensioenfonds. Daarmee kun je dit soort dingen heel mooi in beeld brengen. Voor Jaap was dat geen probleem want zijn vrouw werkt ook. Maar eerder stoppen is niet voor iedereen weggelegd. Mijn tip is daarom om eens goed te kijken naar de keuzes die je kunt maken voor je pensioen. En wat verandert er daardoor aan de hoogte van je pensioen. Vergelijk het met een legobouwwerk: als je dat in zijn geheel verschuift, wat gebeurt er dan? En wat als je er blokjes uithaalt en op een andere plek toevoegt?

Een bouwwerk dat bij je past

Als bestuurder van ons pensioenfonds houden we ons bezig met heel veel zaken die door de overheid en de toezichthouders ons worden opgelegd. Maar waar doen we het nu eigenlijk voor? Onze taak is: het opbouwen van pensioen voor onze deelnemers, zodat ze na hun werkzame leven een behoorlijk inkomen hebben. En dat partner en kinderen een inkomen ontvangen als iemand overlijdt. Tot 2006 was dit heel star: je ging met pensioen als je 65 was en je kon eventueel met de VUT. Nu is het veel meer maatwerk. Mijn oproep is: maak daar gebruik van, schuif met de legoblokjes van de pensioenpot tot je een bouwwerk hebt gemaakt dat bij je past! Bereken het met de pensioenplanner of informeer naar de mogelijkheden bij je afdeling personeelszaken. 

Govert van der Peijl
Bestuurslid