De AOW-leeftijd vanaf 2016 sneller omhoog

Sinds 2013 gaat de AOW voor iedereen in Nederland later in. De AOW-leeftijd stijgt nu sneller naar 66 en 67 jaar. Op 26 maart heeft de Tweede Kamer dit besloten. De Eerste Kamer heeft het plan op 2 juni goedgekeurd. Het besluit is nu definitief.

De AOW gaat nu nog in stappen van telkens 1 maand omhoog. Vanaf 2016 zijn dit stappen van 3 maanden, en vanaf 2018 stappen van 4 maanden.

De datum van úw AOW hangt af van uw geboortedatum

In 2018 is de AOW-leeftijd al 66 jaar, en in 2021 67 jaar. Daarna gaat de overheid uit van de levensverwachting. Gaat die omhoog? Dan start uw AOW ook weer later. Daarvoor is dan geen wetswijziging nodig. De overheid past de regels dus aan vanwege de langere levensverwachting.

De pensioenrichtleeftijd bij Pensioenfonds Beton is 67 jaar

Ons pensioenfonds gaat uit van een pensioenrichtleeftijd van 67 jaar. U kunt nog steeds kiezen om eerder met pensioen te gaan.

Eerder stoppen met werken?

Kiest u ervoor om eerder dan uw AOW-leeftijd met pensioen te gaan? Dan heeft u meer geld nodig om de periode vanaf uw pensioen tot uw AOW te overbruggen. Uw kans op een AOW-gat is dus groter. U kunt dit gemis aan inkomen opvangen met een deel van uw ouderdomspensioen. U ontvangt dan tot uw AOW-leeftijd een hogere uitkering van uw ouderdomspensioen. Daarna ontvangt u voor de rest van uw leven een lagere uitkering van uw ouderdomspensioen.