2021: Verlagen, verhogen, premie en opbouw

Uw pensioen wordt in 2021 niet verlaagd …

Hoewel we het medio januari 2021 pas zeker weten, is het vrijwel zeker dat wij uw pensioen in 2021 niet hoeven te verlagen. Op basis van de huidige regels hoeven pensioenfondsen de pensioenen niet te verlagen als zij meer dan 90% ‘in kas’ hebben (dekkingsgraad). Eind oktober 2020 heeft Bpf Beton 96,7% in kas om alle pensioenen uit te kunnen betalen. Of: € 96,70 voor elke €100,00 die we in de toekomst moeten uitbetalen. Dat is €3,30 te weinig, maar is genoeg om uw pensioen niet te hoeven verlagen.

… maar verhogen van uw pensioen kan niet

Verhogen (indexeren) van uw pensioen kan helaas ook volgend jaar niet. Om de pensioenen te mogen verhogen moeten wij minimaal 110% in kas hebben. Oftewel: € 110 euro voor elke € 100 die wij in de toekomst moeten uitbetalen. 96,7% (oktober 2020) in kas is dan niet voldoende.

2021: premie omhoog, opbouw omlaag

Werkt u en bouwt u nu pensioen op? Dan is dit bericht voor u van belang. In 2021 gaat uw pensioenpremie omhoog en uw pensioenopbouw omlaag. Dat moeten we u echt uitleggen, want dit klinkt vreemd: ‘Ik betaal meer, maar krijg minder'.

Voor de opbouw van uw pensioen betaalt u pensioenpremie via uw werkgever. Op basis van wettelijke regels moeten wij steeds meer geld in kas houden. De opbouw van uw pensioen wordt daardoor duurder. Ook de aanhoudende lage rente speelt hierbij een grote rol.

Om de inkomsten in verhouding te brengen met het hogere bedrag dat wij in kas moeten hebben, moeten we de premie flink verhogen. Dat willen we niet. In samenspraak met de sociale partners kiezen we voor een verdeling om dit op te lossen: de premie omhoog, de pensioenopbouw omlaag. Het Verantwoordingsorgaan is met deze keuze akkoord gegaan. De aanpassingen staan in het nieuwe reglement. U kunt dit online lezen of bij ons opvragen.

Uw premie stijgt in 2021 van 8,87% naar 10,17%

U betaalt dit over het gedeelte van uw inkomen waarover u pensioen opbouwt (pensioengrondslag).

Uw opbouw daalt in 2021 naar 1,644% (2020: 1,875%)

Hoewel de opbouw van uw pensioen daalt, merkt u daar nu niet direct iets van in uw portemonnee. Precies daarom kozen we ervoor om de pijn te verdelen tussen premieverhoging en het verlagen van de opbouw. Wel betekent dit dat u als u met pensioen gaat minder uitgekeerd krijgt dan wanneer wij de opbouw niet hadden verlaagd.

Vragen?

U kunt al uw vragen aan ons stellen. Wij leggen graag uit waarom wij bepaalde beslissingen nemen. Via ‘Contact’ kunt u ons mailen. Ook ons telefoonnummer vindt u hier.